Когато исландските играчи излязоха за второто полувреме на "Стад дьо Франс" при 0:4 срещу Франция, бяха посрещнати с бурни аплодисменти от 15 000 свои фенове. Но не бяха само те, всички на стадиона ги аплодираха. Не защото губеха срещу домакините, а защото спечелиха сърцата на всички на това европейско първенство.

0:4 на полувремето беше прекалено голям резултат, който не отговаряше на показаното на терена по време на историческия за Исландия 1/4-финал. Но в случая не ставаше дума за това. Просто хората по трибуните засвидетелстваха респекта си към един отбор, който си го заслужи. Отбор от един далечен вулканичен остров, който допреди няколко седмици ни беше съвсем чужд. Но европейското промени изцяло тази картинка.

Ние вече знаем, че всяко пони, което веднъж напусне страната, повече никога не се връща там

Знаем, че погребаното месо от акула е деликатес, а веригите за бързо хранене не виреят на острова. Научихме много за Исландия, защото исландският футбол ни очарова, особено покрай победата над Англия на 1/8-финалите. Манталитетът на исландските играчи направи страхотно впечатление. Те дойдоха във Франция като класически аматьори. Но се противопоставиха безусловно на мултимилионери като Кристиано Роналдо, Уейн Руни, Нани, Даниел Стъридж, Погба, Жиру и др. И ще се върнат вкъщи като легенди.

Освен това исландските играчи демонстрираха и хумор. "Може би щеше да е малко прекалено, ако още от първия път бяхме станали европейски шампиони", подчерта с широка усмивка Колмейн Сигторсон след 2:5 с Франция. Истината е, че исландците ни омагьосаха въпреки загубата от Франция

С брадите си, с откровеността си, с хумора си и с викингското "хух" на феновете си. И сега ще ни липсват.

Иначе от всичко това самите исландци могат да научат, че никога не трябва да се предават, даже и когато съперникът изглежда могъщ. Точно така, както направиха през второто полувреме срещу Петлите - излязоха и вкараха 2 гола.

А между другото показаха, че във времената на пълна комерсиализация във футбола все още има и огромна емоция. Емоция, която свързва приятелски хората, без никакви излишни задръжки.

Оливерур Хорстсон, "Ди Велт"

Превод на вестник "7 дни спорт"